Wijngaard in de Haute Meuse

 

De 11,5 hectare grote wijngaard van Château d’Annevoie, aangeplant in april 2020 op initiatief van Ernest-Tom en Léopold Loumaye, ligt in de Haute Meuse. De wijngaard ligt op het zuiden en zuidwesten op een overwegend klei-kalkachtige bodem met vleugjes leisteen en zand. De vier witte druivenrassen (Johanniter, Solaris, Cabernet blanc en Sauvignac) worden gebruikt om twee stille witte wijnen en één witte wijn volgens de traditionele methode te produceren. Cabaret noir is het enige rode druivenras op het domein. Dankzij deze resistente druivensoorten wordt sinds de aanplant biologische landbouw bedreven om het uitzonderlijke terroir van de plek te respecteren. De vinificatie en het opvoeden van de wijn wordt uitsluitend uitgevoerd in een kelder die is geïnstalleerd in de oude schuur van het kasteel en is volledig gebaseerd op de lange ervaring van Damien Briard uit Namen om een uitzonderlijk, lokaal en milieuvriendelijk product te creëren.

Onze werkwijze

 

Annevoie is toegewijd aan het produceren van hoogwaardige natuurlijke wijnen die het unieke karakter van elke oogst weerspiegelen. Ons vinificatieproces is geworteld in traditie en een diep respect voor de natuurlijke processen van de wijngaard. We gebruiken alleen de beste druiven, geteeld met behulp van duurzame en biologische landbouwmethoden. De druiven worden met de hand geoogst op het hoogtepunt rijpheid, wat de hoogste kwaliteit garandeert.

 

Ons vinificatieproces wordt gedreven door een passie voor de natuur en een engagement om wijnen te produceren die echt uniek en expressief zijn. In de wijnmakerij gebruiken we minimale interventietechnieken om de natuurlijke smaken en aroma’s van de druiven te behouden. We steken onze handen uit de mouwen en laten de druiven op natuurlijke wijze fermenteren. Dit proces kan enkele weken duren, maar het resulteert in wijnen die authentiek, complex en trouw aan hun oorsprong zijn.

Onze visie

 

Onze visie is een wereld creëren waarin wijn niet alleen wordt gewaardeerd om zijn smaak, maar ook om zijn band met het land. Wij geloven dat wijn een weerspiegeling moet zijn van zijn terroir en het unieke karakter van elke oogst. We streven naar een duurzaam en ethisch bedrijf dat de natuurlijke schoonheid en diversiteit van de wijngaard viert en tegelijkertijd wijnen van de hoogste kwaliteit produceert.

 

We zullen onze visie realiseren door te blijven innoveren en onze wijnproductie verder te ontwikkelen, terwijl we trouw blijven aan onze waarden en wijnen produceren die puur, natuurlijk en karaktervol zijn. Vanaf het oogstjaar 2023 zal dan ook, naast de brandnetelmest (geïntroduceerd in 2022), de heermoes worden geïntroduceerd om de natuurlijke afweer van de wijnstokken te bevorderen en de conventionele producten van de biologische teelt tot minimale hoeveelheden te beperken. De trend in de teelt evolueert zich richting de grondbeginselen van de biodynamica, maar beperkt zich daar niet toe.

Gepassioneerde Belgen

Leopold Loumaye wijnmaker

Fulltime ziekenhuiscardioloog en parttime wijnmaker.
Initiatiefnemer en beheerder van het wijngaardproject Annevoie.

 

“Mijn doel is om de Annevoie-wijngaard op de kaart van de Belgische wijngaarden te zetten door aan te tonen dat we in staat zijn een wijn van hoge kwaliteit te produceren met een zo laag mogelijke impact op het milieu.”

 

Favoriete wijn: Givry 1e cru wit van het domein François Lumpp

Ernest Tom Loumaye Biotechnologisch ondernemer

Arts van opleiding en biotechnologisch ondernemer. Zijn passies zijn hedendaagse kunst, onroerend en landschappelijk erfgoed en bosbeheer met respect voor de biodiversiteit. Sinds 2017 werkt hij samen met zijn echtgenote aan de restauratie en consolidatie van het uitzonderlijke historische domein van het kasteel en de watertuinen van Annevoie. Het is in het kader van dit omvangrijke familieproject dat hij enthousiast het project verwelkomt dat zijn zoon Léopold samen met de deskundige wijnbouwer Damien Briard heeft ontwikkeld om in 2020 een wijngaard aan te planten op het domein.

 

“Het mandaat van dit project is eenvoudig: kwaliteit, expressie van het terroir en samenwerking met de natuur.”

 

Favoriete wijn: Ernest houdt van volle wijnen, zowel rode als witte, met een bijzonder zwak voor Pessac Léognan en Margaux.

Ernest Tom Loumaye Biotechnologisch ondernemer

Arts van opleiding en biotechnologisch ondernemer. Zijn passies zijn hedendaagse kunst, onroerend en landschappelijk erfgoed en bosbeheer met respect voor de biodiversiteit. Sinds 2017 werkt hij samen met zijn echtgenote aan de restauratie en consolidatie van het uitzonderlijke historische domein van het kasteel en de watertuinen van Annevoie. Het is in het kader van dit omvangrijke familieproject dat hij enthousiast het project verwelkomt dat zijn zoon Léopold samen met de deskundige wijnbouwer Damien Briard heeft ontwikkeld om in 2020 een wijngaard aan te planten op het domein.

 

“Het mandaat van dit project is eenvoudig: kwaliteit, expressie van het terroir en samenwerking met de natuur.”

 

Favoriete wijn: Ernest houdt van volle wijnen, zowel rode als witte, met een bijzonder zwak voor Pessac Léognan en Margaux.

Damien Briard oenoloog

Beheert de wijngaard en het wijnbereidingsproces.
Hij werkt de wijnen uit tot ze gebotteld en op de markt gebracht worden.

 

“Mijn passie voor wijn is ontstaan in 1987, toen ik 16 was en ik met mijn ouders een Zwitserse wijnmaker bezocht. Ik bleef twee dagen bij hem en dat was het. Sinds die dag heb ik altijd wijnmaker willen worden.

 

Favoriete wijn: Le Clos des Murailles uit Aigle (Zwitserland)

Wij zijn lid van